Üzleti titok, know-how jogi védelme

Üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó, titkos, ennélfogva vagyoni értékkel bíró olyan tény, vagy egyéb adat, amelynek a titokban tartása érdekében a titok jogosultja az adott helyzetben általában elvárható magatartást tanúsítja. A titokbantartás egyik leghatásosabb módja az érintett munkatársakkal és üzleti partnerekkel való titoktartási szerződések megkötése. A védett ismeret (know-how) az üzleti titoknak minősülő, azonosításra alkalmas módon rögzített, műszaki, gazdasági vagy szervezési ismeret, megoldás, tapasztalat vagy ezek összeállítása. Valamennyi olyan háttérfolyamatot, know-how-t, amely üzleti elképzelését segíti, viszont kívülálló számára nem látható és logikusan aligha visszafejthető, javasolt tehát üzleti titokként kezelni.

A “levédetés” helyett alkalmazandó üzleti titokbantartás azonban csak olyan esetekben ajánlott, amikor pl. az ismeret

  • nem lehet iparjogvédelmi oltalom tárgya (lásd: szellemitulajdon-védelmi navigátor), vagy
  • elviekben bármilyen hosszú ideig titokban tartható; jellemzően italgyártásnál alkalmazzák (pl. Zwack Unicum), továbbá amikor
  • a tárgya gyártási eljárás, nem termék, mivel a termék könnyen szétszerelhető, elemezhető, így könnyen lemásolható lenne.

Felhívjuk figyelmét, hogy egy titokbantartott, egyébként oltalmazható technológia vonatkozásában továbbá számolni kell azzal, hogy más Öntől függetlenül kifejleszti és oltalmaztatja azt. Ezekben az esetekben az üzleti titok nem véd, hiszen kizárólagos jogot csak valamely iparjogvédelmi oltalom (pl. szabadalom, használatiminta-oltalom, stb.) nyújthat.

Kérjük olvassa el az “üzleti modell, üzletviteli terv, különleges szolgáltatási mód” (jogi) védelmi lehetőségeit részletező bejegyzésünket is a szabadalom menüpont alatt.

DOLGOZZON VELÜNK, ÉRDEKLŐDJÖN DÍJMENTESEN

Amennyiben kérdése van vállalkozásunkkal kapcsolatban, vagy nem tudja pontosan, hogy Önnek melyik szolgáltatásunk a megfelelő választás, árajánlatot szeretne kérni: ne habozzon! Várjuk megkeresését és ingyenes felvilágosítást adunk az aktuális lehetőségekről!

Tovább az érdeklődéshez

Értesüljön időben!

Amennyiben már ügyfelünk, vagy a jövőben szeretné védeni szellemi tulajdonait, segítünk Önnek! Mi követjük a szakmát érintő összes jogi változást, illetve a legújabb lehetőségeket is, legyen az akár pályázat, akár egy fontos hír.

Ha feliratkozik hírlevelünkre, értesítjük időszakos, kedvezményes ajánlatainkról és legújabb szakmai cikkeink megjelenésével kapcsolatban. Ez természetesen nem jár semmilyen kötelezettséggel és a hatályos GDPR jogszabályoknak megfelelően a későbbiekben bármikor leiratkozhat listánkról, ha nem lenne elégedett.

További információért írjon üzenjen nekünk kapcsolati menüpontunkon keresztül. Minden kérdésre válaszolunk!

Iratkozzon fel!

Hírlevelünkben nem küldünk kéretlen reklámokat, kizárólag aktuális ajánlatainkról és a téma legfontosabb híreiről értesítjük Önt!