Piackutatás, újdonságvizsgálat, Freedom-to-Operate kutatás, innovációmenedzsment

Szellemi termékeinek létrehozása, esetleges oltalmazása, illetve azok üzletrevitele előtt ajánlott megvizsgálni, hogy – szigorúan gazdasági szempontok szerint – érdemes-e egyáltalán elkezdeni, illetve folytatni a fejlesztést.

Tovább a részletekre

DOLGOZZON VELÜNK, ÉRDEKLŐDJÖN DÍJMENTESEN

Amennyiben kérdése van vállalkozásunkkal kapcsolatban, vagy nem tudja pontosan, hogy Önnek melyik szolgáltatásunk a megfelelő választás, árajánlatot szeretne kérni: ne habozzon! Várjuk megkeresését és ingyenes felvilágosítást adunk az aktuális lehetőségekről!

Tovább az érdeklődéshez
 • Újdonságkutatás – annak vizsgálata, hogy az Ön szellemi alkotása, találmánya, formatervezési mintája új-e, ami az egyik oltalmazhatósági feltétel. Ezáltal az Ön részéről adott esetben további nagy összegű ráfordítások takaríthatók meg, illetve feltérképezhető, hogy a fejlesztést milyen irányban érdemes folytatnia.

  Ha szabadalmi eljárásban amúgy is van hivatali újdonságkutatás, akkor miért szükséges a bejelentés előtti újdonságkutatás?

  Mert a levédés sikere lényegében azon múlik, hogy milyen dokumentumokat nyújt be a szabadalmazás igénylésekor. Először is, csak új találmány szabadalmazható, erről tehát nem árt meggyőződnie a bejelentés, a díjak kifizetése előtt. Továbbá, ha nem végez bejelentés előtti újdonságkutatást, és így nem a „technika állásához” mérten mutatja be találmányát, akkor nem az igazán lényeges, innovatív részeket fogja ismertetni a szabadalmi hivatal előtt. Ekkor később, a hivatali kötelező újdonságkutatás során felhozott korábbi megoldásokhoz képest szükségszerűen korlátozni kell majd az Ön találmányának oltalmazható részét. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes ilyen módosítás súlyos eljárásjogi rizikófaktor a szabadalmazás sikerét tekintve.

 • Védjegykutatás – védjegy és internetes adatbázisokban annak feltérképezése, hogy más a célpiacot jelentő országokban, régiókban használ-e az Önével azonos, vagy összetéveszthetőségig hasonló védjegyet. Ez az ún. viszonylagos kizáró ok ugyanis a védjegyeztetést gátolhatja, illetve ha később derül ki, törlési jogalapot jelent. Jó tudni, hogy ez ellen csupán a korábbi jog tulajdonosa léphet fel (tehát harmadik fél nem), aki viszont – a jogszerzést megelőzően – beleegyező nyilatkozattal akár hozzá is járulhat a védjegyeztetéshez.

 • Freedom-to-Operate kutatás – szabadalom-, illetve és dizájntisztasági kutatással ideális esetben még a piacra lépést megelőzően kideríthető, hogy Ön – akár kívánja „levédetni” találmányát, formatervezési mintáját, akár nem – nem sérti-e mások korábbi iparjogvédelmi, szerzői jogi, valamint személyhez fűződő jogait, nem bitorol-e. Ezt a kutatást akkor is javasoljuk, ha a szabadalmi bejelentés előtt – legfeljebb fél évvel ! – egy, az SZTNH, illetve az EPO, stb. által elfogadott kiállításon be szeretné mutatni találmányát. A kiállítást megelőzően mindenképpen konzultáljon velünk, mivel az a találmánya “levédését” érintő buktatókat rejt magában.

 • Innovációmenedzsment: különösen amennyiben az Ön vállalkozása több monopoljoggal is rendelkezik, szükségessé válik azok monitorozása a cégére szabott szellemitulajdon-védelmi eljárásrend szerint. Az azért javasolt, hogy a vállalkozása könyveiben immateriális javakként megjelenő szellemi tulajdonjogok a lehető leghatékonyabban legyenek kiaknázva.

  Mi vállaljuk cége szellemitulajdon-védelmi portfóliójának kezelését, fejlesztési ütemtervének – a szellemi tulajdonok, tulajdonjogok szempontjából történő – ellenőrzését,  ami az alábbi szolgáltatásokat foglalja magába:

  • tanácsadás abban, hogy mikor és mit lehet, érdemes, ill. nem ajánlott lépni az alkotásai, fejlesztései nyilvánosságra-hozatala, befektető-bevonási, ill. egyes esetekben különféle engedélyeztetési, jogszerzési folyamata során;
  • monopoljogai értékei alapján annak kiválasztása, hogy melyiket érdemes a saját használaton/hasznosításon túlmenően licenciába adni, átruházni ill. elvetni, ha az csak kiadásokkal jár;
  • annak vizsgálata, hogy mely esetekben ajánlott az egyes szellemi termékek saját oltalmazása helyett inkább egyéb piaci szereplőktől, akár addigi konkurenciától licenciát (hasznosítási, használati jog) vennie, akár komplex franchise együttműködési megállapodást kötnie;
  • más vállalkozások, legfőképpen az Ön versenytársai fejlesztési irányainak monitorozása, publikus szabadalmi aktivitásuk figyelemmel kísérése;
  • munkatársai alapvető szellemitulajdon-védelmi képzése, tudatosság-fokozás a cég legfontosabb értékeinek védelme, valamint legfontosabb erőforrásainak megtartása érdekében;
  • megszerzett jogainak fenntartása, megújítása, jogvesztés elkerülése céljából megbízható nyilvántartás vezetése;
  • költségcsökkentés – elsősorban magánszemélyek, kis- és középvállalkozások, ’startupok’ valamint egyetemek számára hozzáférhető – innovációt serkentő financiális támogatások keresése: pályázatfigyelés, befektetőkkel való tárgyalások szervezése, továbbá az oltalmazás/”levédés” pénzügyileg optimális forgatókönyveinek ajánlása.
Jó-e a logóm, cégnevem, szlogenem?

MIÉRT BÍZZA RÁNK SZELLEMI TULAJDONAI OLTALMAZÁSÁT?

Tisztában vagyunk ügyfeleink igényeivel, ezért egy átlátható és közérthető szolgáltatási folyamatot alkottunk meg Önnek. Felelősségvállalással és nagy tapasztalattal várjuk új ügyfeleinket. Készítettünk egy oldalt, ahol megismerheti céljainkat és irányelveinket.

Tovább a bemutatkozáshoz

Értesüljön időben!

Amennyiben már ügyfelünk, vagy a jövőben szeretné védeni szellemi tulajdonait, segítünk Önnek! Mi követjük a szakmát érintő összes jogi változást, illetve a legújabb lehetőségeket is, legyen az akár pályázat, akár egy fontos hír.

Ha feliratkozik hírlevelünkre, értesítjük időszakos, kedvezményes ajánlatainkról és legújabb szakmai cikkeink megjelenésével kapcsolatban. Ez természetesen nem jár semmilyen kötelezettséggel és a hatályos GDPR jogszabályoknak megfelelően a későbbiekben bármikor leiratkozhat listánkról, ha nem lenne elégedett.

További információért írjon üzenjen nekünk kapcsolati menüpontunkon keresztül. Minden kérdésre válaszolunk!

Iratkozzon fel!

Hírlevelünkben nem küldünk kéretlen reklámokat, kizárólag aktuális ajánlatainkról és a téma legfontosabb híreiről értesítjük Önt!