Használatiminta-oltalom, avagy a “mini szabadalom”

Használatiminta-oltalommal az egyszerűbb, hétköznapi élet hozta feladatok kapcsán születő műszaki megoldásokat lehet gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan „levédeni”.

A használati mintát különösen azért érdemes jogi védelem alá helyezni, mert – a termelési eljárásokkal ellentétben – kevésbé tartható titokban.

A jogosultnak kizárólagos joga van a minta szerinti termék gazdasági tevékenység körében való hasznosítására (előállítására, használatára, behozatalára, forgalomba hozatalára, forgalomba hozatalra ajánlására, ilyen célból való raktáron tartására és behozatalára), és arra, hogy hasznosítására másnak engedélyt (licenciát) adjon.

Új-e az ötletem, találmányom?

GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK A HASZNÁLATI MINTÁK OLTALMÁRÓL

Az alábbi kérdéseket a közérthetőség miatt válaszoljuk meg, de amennyiben további információra van szüksége, írjon nekünk kapcsolati űrlapunkon keresztül.

A használatiminta-oltalom a hivatalhoz pl. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) történő bejelentés napjától számított 10 évig tart, évenkénti fenntartási díjak megfizetése szükséges.

Az SZTNH csak alaki ellenőrzést végez, valamint érdemben csupán a minta ipari alkalmazhatóságát vizsgálja, az újdonság és a feltalálói lépés meglétét nem. Ez azt jelenti, hogy az engedélyezési folyamat gyorsabb (kb. 6 hónap), viszont a bejelentőre bízza e két feltétel vizsgálatát (szabadalmi ügyvivője ebben is segítségére lesz). E két oltalmazhatósági feltétel hivatali vizsgálatára a megadást követően kerülhet csak sor abban az esetben, ha a mintával szemben ellenérdekű fél megsemmisítési eljárást kezdeményez.

A használatiminta-oltalom esetében – a (magyar) szabadalmazással ellentétben – megengedett, hogy a bejelentő (ill. jogelődje) az SZTNH-hoz való bejelentés előtt saját maga nyilvánosságra hozza a megoldást, ettől az még újnak számít az oltalmazás szempontjából. Ez a gyakorlati élet szempontjából azt jelenti, hogy a bejelentés megtétele előtt legfeljebb 6 hónappal a bejelentő piacra viheti a termékét, meggyőződhet annak piaci fogadtatásáról, mégis részesülhet jogi oltalomban.

Használatiminta-oltalomban részesülhet valamely tárgy kialakítása, szerkezete vagy részeinek elrendezése, ha

 • új,
 • feltalálói lépésen alapul és
 • iparilag alkalmazható.

Mintának minősül a berendezés és a több – egymással kapcsolatban lévő – eszközből álló rendszer is.

A törvény külön kiemelni, hogy nem tartozik azonban a minta fogalmába:

 • a termék esztétikai kialakítása (erre való a formatervezési mintaoltalom),
 • a növényfajta (ez nem tárgy; erre jó a növényfajta-oltalom),
 • a vegyi termék és a keverék (erre csak szabadalom adható).

Kiegészítenénk azzal, hogy alapvetően tehát tárgyról, mint határozott alakú (3D-ben modellezhető), megragadható fizikai egységről, könnyen utánozható (ezért minta) objektumról van szó. Egy kapcsolási elrendezés, vagy egy síkban kiteríthető (majd térbeli testté hajtogatható) kivágási alak tárgynak tekinthető. Nem lehet viszont használatiminta-oltalmat szerezni:

 • eljárásra,
 • ötvözetre, porra, folyadékra, biológiai anyagra
 • kizárólag a tárgy által hordozott információ tartalmára, elrendezésére,
 • szervezési, üzleti megoldásra,
 • számítógépi programra.

„Feltalálói lépésen alapul a minta, ha a technika állásához képest a mesterségben járatos személy számára nem nyilvánvaló.” – szól a törvény. Ez az oltalmi forma nagyon hasznos, ha a védeni kívánt műszaki megoldás nem éri el a szabadalmazható találmány színvonalát. A minta egy olyan trükköt, leleményt kell, hogy tartalmazzon, amit a hétköznapi rutinmunkát végző alkotó, tervező vagyis a fiktív szakember („a mesterségben járatos személy”) eleve nem alkalmazott volna. Tudni kell, hogy ezt a kritériumot mindig a technika állásához mérten, egyedileg és objektíven kell vizsgálni. Szabadalmi ügyvivőknek az ilyen, újdonságkutatáson alapuló vizsgálatban nagy gyakorlata van.

A két oltalmi forma között van átjárás (származtatás) amennyiben bizonyos időn belül ezt kérvényezik, ill. ha a használati minta egyébként is megfelelne a szabadalmaztatási feltételeknek.

Igen. Ehhez a magyar használatiminta-oltalmi bejelentés SZTNH-hoz való benyújtását követően 1 éven belül be kell nyújtania a későbbi európai/nemzetközi szabadalmi bejelentést, a magyar használatiminta-oltalmibejelentés elsőbbségének igénylésével. Az egyes nemzeti oltalomszerzési rendszerek azonban ezt eltérően szabályozhatják.

Az Európai Szabadalmi Egyezmény nem biztosít használati-mintaoltalmat, de ott is lehet ilyen nemzeti használatiminta-oltalmi bejelentésre alapozni a későbbi európai szabadalmi bejelentést.

A PCT-bejelentés is a szabadalmaztatás szigorúbb feltételrendszere alapján fogják vizsgálni, de ez nem jelent akadályt, ha a PCT nemzetközi szakasz végén olyan országokba kíván továbblépni, amelyekben létezik az alacsonyabb találmányi szintet megkövetelő használatiminta-oltalmi forma. Ez esetben is rendelkezésére fog állni a 18/19 hónapos további időtartam annak megfontolására, hogy érdemes-e folytatni az oltalomszerzési eljárást.  Ennek ellenére akkor javasolt használatiminta-oltalmi bejelentésre alapozni európai és PCT-bejelentést, ha úgy gondoljuk, hogy a megoldás maga eléri a szabadalmaknál megkövetelt magasabb találmányi szintet.

MIÉRT BÍZZA RÁNK SZELLEMI TULAJDONAI OLTALMAZÁSÁT?

Tisztában vagyunk ügyfeleink igényeivel, ezért egy átlátható és közérthető szolgáltatási folyamatot alkottunk meg Önnek. Felelősségvállalással és nagy tapasztalattal várjuk új ügyfeleinket. Készítettünk egy oldalt, ahol megismerheti céljainkat és irányelveinket.

Tovább a bemutatkozáshoz

Értesüljön időben!

Amennyiben már ügyfelünk, vagy a jövőben szeretné védeni szellemi tulajdonait, segítünk Önnek! Mi követjük a szakmát érintő összes jogi változást, illetve a legújabb lehetőségeket is, legyen az akár pályázat, akár egy fontos hír.

Ha feliratkozik hírlevelünkre, értesítjük időszakos, kedvezményes ajánlatainkról és legújabb szakmai cikkeink megjelenésével kapcsolatban. Ez természetesen nem jár semmilyen kötelezettséggel és a hatályos GDPR jogszabályoknak megfelelően a későbbiekben bármikor leiratkozhat listánkról, ha nem lenne elégedett.

További információért írjon üzenjen nekünk kapcsolati menüpontunkon keresztül. Minden kérdésre válaszolunk!

Iratkozzon fel!

Hírlevelünkben nem küldünk kéretlen reklámokat, kizárólag aktuális ajánlatainkról és a téma legfontosabb híreiről értesítjük Önt!