Szerzői jog, avagy a “mindennapi” szellemitulajdon-védelem

Bármely irodalmi, művészeti vagy tudományos alkotás szerzői jogi védelem alá esik, amennyiben a szerző szellemi tevékenységének eredménye és egyéni, eredeti jelleggel rendelkezik. Azonos tartalmú védelemben részesül egy mű fordítása vagy bármely átdolgozása is (például megfilmesítése), ha az átdolgozott mű szintén egyéni-eredeti jelleggel bír (az átdolgozáshoz azonban az eredeti mű szerzőjének hozzájárulása szükséges).

Rengeteg terület mindennapjait határozzák meg a szerzői művek és az azokon fennálló jogviszonyok. Ilyenek többek között a zeneipar, a könyvkiadás, a rádiós- és televíziós műsorszolgáltatás, a reklámipar, a szoftveripar, a filmgyártás vagy a tervezőmérnöki tevékenység.

Jó-e a logóm, cégnevem, szlogenem?

GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK A SZERZŐI JOGRÓL

Az alábbi kérdéseket a közérthetőség miatt válaszoljuk meg, de amennyiben további információra van szüksége, írjon nekünk kapcsolati űrlapunkon keresztül.

A szerzői jogi védelem a törvény erejénél fogva, automatikusan jön létre abban a pillanatban, amint a mű eléri azt az állapotát, amikor már egyéni, eredeti jelleggel rendelkezik. Regisztrálni (lajstromozni) tehát nem szükséges. Jogi segítséget akkor célszerű igénybe venni, amikor a mű felhasználását át kívánják engedni, vagy pedig jogvita alakult ki a felek között.

A szellemitulajdon-védelemnek két fő területe van: a szerzői jog és az iparjogvédelem.

A szerzői jog a lajstromozandó iparjogvédelmi monopoljogokkal (pl. szabadalom, védjegyoltalom, földrajzi árujelzők oltalma, formatervezésiminta-, vagy használatiminta-oltalom, stb.) ellentétben azonban nem olyan könnyen érvényesíthető jogi forma.

A szerzői jog szerző életében és a halálát követő 70 éven át érvényes.

A szerzői jogi védelem alapvetően azt illeti meg, aki az egyéni-eredeti jellegű művet megalkotta – azaz a szerzőt. A szerzői minőség bizonyítása sok esetben nehézségbe ütközik a kellő dokumentáltság vagy publicitás hiányában. Erre az esetre nyújt megoldást – többek között – a műnek az SZTNH által vezetett önkéntes műnyilvántartásba vétele. A benyújtott műről nem kell bizonyítani, hogy tőlünk származik, azonban az önkéntes műnyilvántartás önmagában védelmet nem ad, csak azt bizonyítja, hogy a mű a benyújtáskori formájában a nyilvántartásba vételkor létezett. Ez egy későbbi jogvita során nyújt bizonyítási könnyebbséget.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkotó fejében létező puszta ötlet nem részesül védelemben. A szerzői jog csak azt a művet képes védeni, amelyet a külvilág számára is érzékelhető formában kifejezésre juttattak (pl. egy honlap grafikai koncepciója mindaddig nem részesül védelemben, amíg a szerző azt le nem írja, meg nem rajzolja vagy szóban el nem mondja).

A szerzői jog kulcskérdése, hogy milyen jogokat biztosít a szerzőnek. E jogok két nagy csoportot képeznek: az ún. személyhez fűződő jogokat és a vagyoni jogokat. Ezek alapján a szerző dönthet a műve nyilvánosságra hozataláról, követelheti a neve szerzőkénti feltüntetését és felléphet a mű sérelmes eltorzítása ellen. Kizárólagos joga van továbbá – a teljesség igénye nélkül – a mű többszörözésére, terjesztésére, sugárzására, előadására, átdolgozására, kiállítására.

Óriási jelentőségű az ún. merchandising jog, amelynek keretében a jellegzetes címek vagy karakterek kereskedelmi célú hasznosítása (pl. különböző reklámtermékeken) is lehetséges. Amennyiben e jogokat a szerző át kívánja engedni másnak (pl. kiadónak), felhasználási díjra jogosult, amely a műben rejlő vagyoni potenciál kiaknázásának kulcsa.

Mindazok, akik a fenti tevékenységet a szerző engedélye vagy tudta nélkül folytatják, – hacsak a magatartásuk nem esik valamely törvényileg biztosított szabad felhasználási esetkörbe – jogsértést követnek el. A személyhez fűződő és vagyoni jogok gyakorlásával kapcsolatos szerződésekhez célszerű jogi segítséget igénybe venni, ugyanis ennek szabályozása roppant összetett, és a hétköznapokban előforduló szerződések nagy része érvénytelen a jogi háttér elégtelen ismerete miatt.

Fontos továbbá, hogy a szerzői joghoz kapcsolódó ún. szomszédos jogi teljesítmények is védelmet élveznek, ilyenek a zenészek, színészek előadásai, a hangfelvételek, valamint a rádió- és televízió-szervezetek műsorai is.

Forrás: https://www.sztnh.gov.hu/hu/mit-jelent/mit-ved-a-szerzoi-jog

MIÉRT BÍZZA RÁNK SZELLEMI TULAJDONAI OLTALMAZÁSÁT?

Tisztában vagyunk ügyfeleink igényeivel, ezért egy átlátható és közérthető szolgáltatási folyamatot alkottunk meg Önnek. Felelősségvállalással és nagy tapasztalattal várjuk új ügyfeleinket. Készítettünk egy oldalt, ahol megismerheti céljainkat és irányelveinket.

Tovább a bemutatkozáshoz

Értesüljön időben!

Amennyiben már ügyfelünk, vagy a jövőben szeretné védeni szellemi tulajdonait, segítünk Önnek! Mi követjük a szakmát érintő összes jogi változást, illetve a legújabb lehetőségeket is, legyen az akár pályázat, akár egy fontos hír.

Ha feliratkozik hírlevelünkre, értesítjük időszakos, kedvezményes ajánlatainkról és legújabb szakmai cikkeink megjelenésével kapcsolatban. Ez természetesen nem jár semmilyen kötelezettséggel és a hatályos GDPR jogszabályoknak megfelelően a későbbiekben bármikor leiratkozhat listánkról, ha nem lenne elégedett.

További információért írjon üzenjen nekünk kapcsolati menüpontunkon keresztül. Minden kérdésre válaszolunk!

Iratkozzon fel!

Hírlevelünkben nem küldünk kéretlen reklámokat, kizárólag aktuális ajánlatainkról és a téma legfontosabb híreiről értesítjük Önt!