Hogyan akadályozza meg publikációi, szerzeményei, ötletei illegális felhasználását, hamisítását?

 

Bármi, amit megalkotunk – legyen az tanulmány, vers, honlap, grafika, zenemű, film vagy más irodalmi, tudományos, művészeti alkotás, egy építészeti terv vagy egy számítógépes program, de akár egy adatbázis is – szerzői jogi védelem alá esik, amennyiben az egyéni-eredeti jelleggel rendelkezik*. A szerzői jog (copyright) azt illeti meg, aki a művet megalkotta, vagyis a szerzőt.

Először nézzük meg, hogyan bizonyíthatja, hogy Ön a szerző. Pontosabban azt, hogy a mű egy adott időpontban, az adott formájában – az ön szerzőségét vélelmezve – létezett. Erről az alábbi módokon gondoskodhat:

  • igénybe veheti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által vezetett önkéntes műnyilvántartást. Az SZTNH ilyenkor kibocsájt egy közokiratot – amely ugyan nem ad jogi védelmet, adott esetben azonban bizonyíthatja, hogy a mű a nyilvántartásba vételkor pontosan mit tartalmazott; vagy e célból
  • fordulhat valamely közös jogkezelő szervezethez (pl. Artisjus), amely az Ön művének nyilvántartásba vételekor egy magánokiratot állít ki;
  • annak bizonyítására, hogy a mű az akkori formájában létezett folyamodhat akár közjegyző segítségéhez is, oly módon, hogy a dokumentumot, művet közjegyző jelenlétében lefényképezi, dokumentálja;
  • a legolcsóbb és leggyorsabb módszer kétségkívül az, ha a művének dokumentum-másolatait saját magának postai úton – nem kívánt nyitás elleni védelemmel ellátott biztonsági borítékban – tértivevénnyel elküldi, és a küldeményt csak esetleges jogvita esetén, tanúk előtt bontja fel.

Ha egyik vélelem sem áll fenn, akkor azt kell szerzőnek tekinteni, aki a művet először nyilvánosságra hozta.

 

Hogyan védekezhet az Ön dokumentumának, publikációjának illegális terjesztése ellen? Az alábbi gyakorlati tippeket ajánljuk figyelmébe**:

  • Amennyiben Ön a művét az interneten letölthetően látja viszont, figyelmeztesse az adott tárhely szolgáltatóját, hogy szerzői jogsértés történt, az Ön alkotásának másolatát távolítsák el a szóban forgó honlapról, különben ő, a tárhelyszolgáltató is bűnrészessé válik.
  • A honlapjáról kért e-book, oktatóanyag, stb. esetében a dokumentumot, pdf-et jelszóval védett formában küldje el a megrendelőnek. Ha nem túl nagy darabszámról van szó, a jelszó legyen az adott megrendelő neve, esetleg egyéb azonosítója, így ő kétszer is meggondolja, hogy illegálisan közzétegye-e.
  • Növelje meg a kiadott dokumentum méretét. Ha pl. nagyméretű képekkel illusztrálja dokumentumát, az kevésbe könnyen lesz továbbítható, megnehezítve ezzel az illegális terjesztést.
  • Hathat közönségére pszichikailag is a szerzői jogsértésre vonatkozó figyelmeztető bejegyzéssel, esetleg a jogszabályra (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról) való hivatkozással is.

 

Egyéb ötletekért látogasson el a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapjára.

Jogi segítséget akkor célszerű igénybe venni, amikor a mű felhasználását át kívánják engedni, vagy pedig jogvita alakult ki a felek között.

Kísérje figyelemmel Ön is az internet használatára vonatkozó európai szerzői jogi változásokat.

Forrás:

*https://www.sztnh.gov.hu/hu/mit-jelent/mit-ved-a-szerzoi-jog

**Vida Ágnes által vezetett “Vállalkozói Kerekasztal” 2018-as találkozóin elhangzott technikai tanácsok